Droog vs. Nat

Naar catalogus
Naar catalogus

Met Overstroomd van Eva Moraal hebben we eindelijk onze eigen dystopie.
Klimaatverandering heeft onze wereld weggevaagd. Na De Grote Overstroming is de samenleving opgedeeld in Drogen en Natten, rijken en armen. Nina is de dochter van de Gouverneur en moet nadat haar “Droge” school is weggespoeld, naar een “Natte” school. Daar ontmoet ze Max, een overactieve 17 jarige met een kort lontje. Natuurlijk raken die twee verliefd op elkaar en natuurlijk speelt de hang naar macht een grote rol in het verhaal. Zo zijn er meer clichés die bij het genre horen aanwezig (bijvoorbeeld de beschrijving van de techniek). De kracht van het verhaal ligt niet in de schets van de samenleving, maar in het vertelperspectief waarin Nina’s gedachten afgewisseld worden met die van Max.De schrijfster overtuigt met deze twee jonge mensen, die ondanks de verschillen enorm tot elkaar aangetrokken worden.
STEMPELyab Ieder heeft zijn eigen stijl en vooral Max wordt prachtig neergezet. In flitsend en politiek incorrect taalgebruik krijg je de innerlijke strijd van Max lekker in het gezicht gegooid. Net als de expliciete sexscènes die een verademing zijn in het dystopische genre. Ik bedoel maar, de dystopische wereld is over het algemeen sexloos, een idee dat in tijden van grote belangstelling voor erotiek, onze westerse mens misschien meer moet verontrusten dan zombies die achter je aan lopen.

Met Overstroomd heeft Eva Moraal een ijzersterk boek geschreven, waarin het weer je doet rillen en je je de morele vraag stelt; Wat zou ik doen?

Filmpje op YouTube waarin Eva Moraal laat zien waar ze de inspiratie heeft opgedaan:

Een gedachte over “Droog vs. Nat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s