Lubach & Delpeut, misdaadschrijvers?

Lubach & Delpeut
Lubach & Delpeut

Arjen Lubach en Peter Delpeut zijn van die mannen die bijna van alles kunnen. Lubach schrijft , zingt, doet humor en is nog steeds de slimste mens van Nederland. Peter Delpeut is kunstenaar, filmmaker, schrijver en winnaar van een Gouden Kalf.

Een paar weken geleden kreeg ik een envelop van Uitgeverij Atlas met daarin een grote poster en een brief waarin de uitgever schrijft dat Kruisverhoor van Delpeut een van de meest over het hoofd geziene spannende boeken van 2012 is en dat ze daarom extra aandacht aan het boek willen geven.
En tot mijn grote verrassing lag daar ineens een thriller van de hand van Lubach die al eens Tip vd Mnd was.

De vraag is natuurlijk of deze bijna alleskunners ook thrillerschrijvers zijn.
Allereerst leggen we Lubach maar even op de pijnbank. IV is de titel van zijn debuut in het genre en is een plezier om te lezen, vlot geschreven en spannend dankzij de klopjacht op een jonge vrouw.  maar krijgt als thriller 21/2 sterretje. Misschien lagen mijn verwachtingen te hoog.
IV is een complot-thriller waarin een lid van het Koninklijk huis een kwalijke rol speelt. Na de moord op haar vader probeert een schimmige organisatie er alles aan te doen om een geheim dat de monarchie kan doen wankelen te beschermen. Wat een hogere waardering in de weg zit zijn de verhalen over Thorbecke en Willem III. Dat Willem III Thorbecke dwarsboomde in zijn plannen om de macht van het Koningshuis in te dammen, hebben een groot Oom-Kees-vertelt-gehalte en doen afbreuk aan het geheel. De ontknoping is hilarisch als je bedenkt dat Beatrix binnenkort ruimte maakt voor haar zoon. De vraag is of Lubach dat zo heeft bedoeld.

Het thrillerdebuut van Peter Delpeut smaakt naar meer en krijgt 31/2 sterretje. In Kruisverhoor probeert rechercheur Martin Jansen in het een ijzige decor van een winters Noord-Holland, erachter te komen van wie de baby is die in een plantenkas levenloos is aangetroffen. Een meisje van 17 is gearresteerd maar wil niks zeggen. Jansen heeft de reputatie dat hij iedereen aan het praten krijgt en mag een poging doen. Dat hij zijn ondervragingstechniek van de tv heeft afgekeken, zegt wat over de bekwaamheid van het politiekorps in de Kop van Noord-Holland. Kruisverhoor is beeldend geschreven en het verhaal krijgt reliëf door de privé-perikelen van Jansen en collega Esther die haar problemen weg probeert te drinken.

Dus IV 2/12 en Kruisverhoor 31/2 sterretje. De vraag of Lubach & Delpeut misdaadschrijvers zijn, blijft wat mij betreft onbeantwoord tot een volgende thriller. Gek genoeg krijgt Lubach 4 sterren op Crimezone en Delpeut slechts 2, dus misschien zit ik er wel helemaal naast. Goed moment om zelf te bepalen wat je van beide boeken vindt.

 

2 gedachten over “Lubach & Delpeut, misdaadschrijvers?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s