Tip vd Mnd : Dystopia

In Utopia uit 1516 schetste Thomas More een ideale staat waarin privé grondbezit niet bestaat en waarin armen er niet onder worden gehouden en uitgebuit door een heersende klasse. More baseerde zijn ideeën op de ver van ideale samenleving waarin hij leefde.

Dystopia

In onze westerse samenleving hebben we het gemiddeld gesproken een stuk beter dan de 16e eeuwse Engelsman. Opvallend genoeg verschijnen er veel boeken en tv-series waarin deze welvaart onderuit is gehaald. De dystopieën vliegen ons om de oren, waar we het jarenlang met de klassiekers 1984 en Brave New World moesten doen. Waren dit bovenal ideeënromans en een waarschuwing voor wat ons te wachten staat, de dystopie anno 2013 is vooral een decor voor de schrijver of filmer om in alle vrijheid verhalen te vertellen. Verhalen over liefde en verraad. Uitzonderingen daar gelaten is de dystopie verworden tot amusement en dat is helemaal niet erg. We zijn per slot van rekening Big Brother allang voorbij.

TV
Op het kleine scherm een aantal series, zoals The Walking Dead. Daarin vreten zombies zich een weg door de VS. Een fascinerende tv-serie waarbij je de pinda’s beter in de voorraadkast kan laten liggen vanwege het vele plastische geweld. True Blood schetst een samenleving waarin mensen en vampieren een ongemakkelijke balans proberen te handhaven. Ook het beste te genieten zonder pinda’s.

Boek
Een lange lijst boekenseries, waarvan De Hongerspelen van Suzanne Collins en Gone van Michael Grant de bekendste zijn, richt zich op de Young Adult maar zijn voor een ouder publiek ook een feest om te lezen. Een hoogtepunt zijn de boeken van Justin Cronin. Hij heeft met De Oversteek en De Twaalf een fascinerende wereld gecreëerd waarin Viralen de VS teisteren met hun bloeddorst. Twee dikke pillen vertellen een complex en rijk verhaal. Er is nog veel meer moois, al is dat een vreemde term om te gebruiken als je het wereldbeeld tot je neemt dat de schrijvers ons voorschotelen. Hieronder vind je een lijst met leessuggesties.

Een allesbehalve complete lijst dystopieën [download]

Een gedachte over “Tip vd Mnd : Dystopia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s