Enge Kepler met een eigen Hannibal Lecter

Slaap
Slaap

Hiermee val ik in herhaling, maar ik ben totaal uitgekeken op thrillers met enge seriemoordenaars die een groot deel van het boek slimmer zijn dan de opponent en mensen levend begraven, villen of roosteren. Je vraagt je af welke behoefte schrijvers hebben om seriemoordenaars-gruwelen op papier te zetten. Is het effectbejag, is het om hun eigen duistere kant onder controle te houden, is het creatieve armoede? Ik hou het op alledrie.

Een uitzondering maak ik voor Slaap, het vierde boek van schrijvers-echtpaar Lars Kepler. Jurek Walter is hier de Hannibal Lecter. Een moordenaar die ergens onder de grond in afzondering zijn dagen slijt en mensen tot verbijsterende daden weet te dwingen.

Hoe voorspelbaar het boek ook verloopt, Kepler is een schrijver die altijd zorgt voor verrassingen, diepere lagen en interessante personages. Een gedeelte van het boek heb ik in het bed gelezen, maar het is verstandiger dat niet te doen. In een scene ligt hij als een echt monster onder het bed en komt met schrapend geluid tevoorschijn. Midden in de nacht werd ik wakker in de volledige overtuiging dat Walter onder mijn bed lag. Wat een klote-nachtmerrie, maar wel een aanbeveling voor deze vierde thriller van Kepler.

ps. Een ander eng boek blijkt Vijftig tinten grijs te zijn. Een stel is in Slaap geïnspireerd bezig door dit boek en dat loopt vreselijk uit de hand.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s