Lang leve het Van Dis-effect

Naar catalogus
Naar catalogus

Het Van Dis-effect bestaat nog. Judith Schalansky was onlangs te gast in de speciale uitzending van De Wereld Draait Door, waarin Adriaan van Dis drie gasten interviewde.
De lessen van mevrouw Lohmark staat in de bestsellerlijst en was daar waarschijnlijk niet in terecht gekomen als ze niet dat geweldig boeiende interview met Van Dis had gedaan.

Mevrouw Lohmark is een oudere biologielerares op een wegkwijnend gymnasium in de voormalige DDR. Schalansky trakteert ons op een wereld gezien vanuit de cynische ogen van Lohmark.
Ze is een lerares van de oude stempel, discipline staat hoog in het vaandel en ze is afkerig van moderne lesmethoden en toenadering tot haar leerlingen. Haar cynische observaties maken al snel duidelijk dat ze een gevoelsarme vrouw is .

Haar relatie met haar enige dochter is verstoord, de reden waarom wordt aan het eind van het boek duidelijk en is tamelijk schokkend. Daar sta je dan met je voorzichtig gegroeide sympathie voor een eenzame vrouw.

De lessen van mevrouw Lohmark is geen gemakkelijk leesvoer, daarvoor zijn de uitweidingen over biologie te nadrukkelijk aanwezig en zal niet iedereen gecharmeerd zijn van het bombardement aan korte zinnen. Maar haar portret van een biologielerares die niet meer van deze tijd is, maakt grote indruk.

Judith Schalansky bij Adriaan van Dis:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s