Tip vd Mnd : A.M. Homes

A.M. Homes
A.M. Homes

A.M. Homes is in de VS een controversieel schrijfster omdat ze niets en niemand spaart in haar romans. Met zwarte humor beschrijft ze ons onvermogen, maar laat ze tegelijk zien dat we in staat zijn anders te handelen en wellicht beter om te gaan met dat onvermogen.

Amy Michael Homes luidt haar volledige naam. Het kostte wat moeite om op internet achter haar volledige naam te komen. Ze lijkt niet zo gelukkig met de naam Michael. Zo’n beroerde middlename is typisch iets wat haar hoofdpersonages in frustratie zouden kunnen meedragen.

Met haar laatste boek Vergeef ons schaart ze zich definitief onder de belangrijkste Amerikaanse schrijvers van onze tijd.

Over Vergeef ons. Mediamagnaat George Silver is steenrijk. Zijn oudere broer Harold verpietert als professor en heeft een hekel aan zijn broer. George rijdt twee mensen dood en komt in een psychiatrische inrichting terecht in afwachting van zijn proces.

Op aandringen van zijn immer afwezige vrouw Claire troost Harold zijn schoonzus Jane. George ontsnapt uit de inrichting en vindt de twee in bed, Harolds troost is ietwat uit de hand gelopen. George ontsteekt in grote woede en slaat zijn vrouw de hersenen in.

Aldus de eerste 15 pagina’s van deze vuistdikke roman over het hedendaags bestaan. De titel van het boek refereert aan ons alledaags handelen met onbedoelde gevolgen en onze pogingen die gevolgen weer recht te trekken.

Naar catalogus
Naar catalogus

Na die verpletterende eerste 15 pagina’s volgen we Harold een jaar. Een jaar waarin hij weer grip krijgt op zijn leven doordat hij de voogdijschap op zich neemt van de kinderen van George en Jane en zelfs het kind adopteert van de doodgereden ouders.
Hij doet dit zo nu en dan op onverantwoordelijke wijze maar wel op een ontwapenende eerlijke manier.

Het joodse milieu, de geweldige dialogen en de humor doen denken aan de boeken van Jonathan Tropper. Met hem heeft ze gemeen dat ze met een paar zinnen alledaagse situaties neerzet, om ze daarna volledig uit de hand te laten lopen. Een hele grote aanrader.

ps. Dit blog is een uitgebreider versie van een eerder gepubliceerd stuk over Vergeef ons.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s