Villa Triste : EEN ABSOLUTE AANRADER

Villa Triste
Villa Triste

Soms zit ik met stille handen boven m’n toetsenbord als ik een blog wil schrijven over een boek. Wat moet je vertellen over een boek waarin geschiedenis, liefde, verraad en moord zo prachtig beschreven wordt dat je iedereen dit boek in de handen wilt drukken? Ik zet de caps lock maar even aan: EEN ABSOLUTE AANRADER.

In september 1943 grepen de fascisten in Italië de macht nadat de regering een wapenstilstand met Eisenhower heeft gesloten. Een onwillige Mussolini sticht als marionet van de Duitsers de Republiek van Salò, het begin van een zeer bloederige periode en van grootscheepse jodenvervolging. Vanaf  dat moment streden 200.000 Partizanen waarvan 50.000 vrouw tegen de fascisten en de Duitsers.

Villa Triste , het hoofdkwartier van de Gestapo, vertelt het verhaal van twee zussen die bij de strijd rond Florence betrokken raken. In een lange proloog, verteld door Caterina, maken we kennis met de familie Cammaccio. Haar jongere zus Issa en broer Enrico trekken de bergen in om zich aan te sluiten bij het verzet, Caterina wordt verpleegster en raakt tegen haar zin betrokken bij de strijd.

In 2006 wordt een oude held uit het verzet vermoord aangetroffen in zijn appartement. In zijn mond en slokdarm vindt de politie een grote hoeveelheid zout. Inspecteur Pallioti vermoedt dat er meer achter steekt dan een inbraak met dramatische gevolgen. 

Lucretia Grindle vlecht beide verhaallijnen moeiteloos in elkaar in een verstilde stijl, met prachtige observaties en boeiende personages. Na 470 bladzijden is het verhaal helemaal rond en sla je voldaan het boek dicht (dat is ook iets dat niet kan met een ebook).

 “Waarom denken mensen altijd dat de held een man is?”, vraagt iemand zich af in het verhaal. Een retorische vraag in deze literaire thriller die van Vrij Nederland Villa Triste 5 sterren kreeg in de Thriller- en Detectivegids. Op Crimezone slechts 4, maar dat komt waarschijnlijk omdat Grindle een whodunnit heeft geschreven die meer een whendunnit en whydunnit is.

2 gedachten over “Villa Triste : EEN ABSOLUTE AANRADER

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s