Apps voor lezers – deel 2

vakantiebieb-lezerDe lancering van de Vakantiebieb-app – waarover straks meer – is een mooie gelegenheid om een vervolg te schrijven op het blogbericht van een jaar geleden.

Eerst nog even over de apps die vorig jaar aan de orde kwamen.
Vorig jaar meldden we dat al heel veel bibliotheken aangesloten waren bij de app de Bibliotheek en dat Friesland hopelijk snel zou volgen; een jaar later is het nog steeds niet zo ver. We blijven hopen… Zodra deze app beschikbaar is voor bibliotheekleden in Friesland laten we dat uiteraard weten. Een tip voor wie toch graag de catalogus of Mijn menu snel bij de hand wil hebben:  maak gewoon een webclip.
Het lijkt erop dat Literair Thriller magazine en de Vertragingsapp niet meer bijgewerkt worden.

Dan nu een overzicht van nieuwe apps. We beginnen heel chauvinistisch met apps van de Bibliotheken. Sinds de vorige versie zijn er maar liefst drie interessante biebapps gelanceerd: VakantieBieb, LuisterBieb en de app eBook Selectie.

VakantieBiebVakantieBieb
Deze gratis app verschijnt net op tijd voor de zomervakantie. Hiermee kun je een keuze maken uit zo’n 55 e-books, verdeeld over allerlei genres. Dit zijn vrij recente titels; Zes jaar van Harlan Coben stamt zelfs uit 2013. Na het downloaden blijven de boeken beschikbaar voor de duur van de vakantieperiode, dus een internetverbinding is niet nodig. Wat wel nodig is: een tablet of smartphone. De boeken kunnen niet op een e-reader worden gezet. In de herfst- en kerstvakantie wordt de VakantieBieb-app weer actief, nu met 15 titels per keer. Meer lezen en (snel) downloaden op vakantiebieb.nl.

LuisterBiebLuisterBieb
Deze gratis app is geschikt voor iPad, iPhone en Android. De LuisterBieb-app bevat rechtenvrije luisterboeken in allerlei genres. Bovendien kun je een groot aantal hoorcolleges van diverse Nederlandse universiteiten beluisteren, evenals interviews en lezingen. Vanaf het najaar van 2013 zullen er een groot aantal rechtendragende titels aan de LuisterBieb-app toegevoegd worden die alleen beschikbaar zijn voor leden
Het grote voordeel van de LuisterBieb-app is dat je voor het beluisteren geen internetverbinding nodig hebt. Na het downloaden blijven de luisterboeken beschikbaar. De boeken nemen wel enorm veel ruimte in beslag, al gauw een paar honderd MB per boek …

eBook-selectieApp eBook Selectie
Deze app met een selectie van rechtenvrije Nederlandstalige e-books is samengesteld door Bibliotheek.nl en geschikt voor de iPad. De boeken zijn overigens ook op de website te downloaden. Strikt genomen is dit een overbodige app, want rechtenvrije boeken kan iedereen zelf opscharrelen. Toch is het plezierig dat de Nederlandstalige pareltjes netjes bij elkaar aangeboden worden. Op dit moment staan er 1047 titels in de lijst en het is leuk daar eens in te snuffelen.

Meer boekenapps

Leestips appLeestips
Deze app voor Havo- en VWO-leerlingen hoort bij een lesmethode van uitgever Thieme Meulenhoff en geeft een overzicht van boeken die voor de lijst gelezen kunnen worden. Leerlingen kunnen zoeken op naam, categorie, genre, omvang (niet onbelangrijk bij lijstboeken), tijdvak en populariteit. Het is mogelijk waardering en recensies toe te voegen. Verder is er een handige lijst met alle mogelijke literaire begrippen. Helaas linken de boektitels naar bol.com en niet naar de bieb…   De app is gratis en beschikbaar voor iPhone en Android.

ShelflookShelflook
Dit is een vreemde eend in de bijt. Zie je iemand langs de bibliotheekkasten lopen met zijn iPad gericht op de boeken, dan zou het zomaar kunnen dat deze lezer de ShelfLook-app gebruikt. Wie moeite heeft met het lezen van de boektitels vanwege nekklachten kan met behulp van deze app de titels lezen zonder opzij te kijken. Wat de app doet, is eenvoudigweg het beeld een kwartslag draaien…
Lees meer over Shelflook

Audiobooks

Audiobooks
Wie geen problemen heeft met de Engelse taal, of juist wil oefenen in het luisteren, kan via de app Audiobooks – zo te zien alleen voor Apple –  een enorme voorraad luisterboeken aanleggen. Er is inmiddels ook een Franse versie.

Literaire routesLiteraire wandelroutes
Literaire Routes is een app voor iPhone en  Android smartphones, ontwikkeld door het Letterkundig Museum. Wandelaars worden langs locaties uit het leven van schrijvers en dichters en hun boeken gevoerd. Met deze app komt de literatuurliefhebber meer te weten over de belangrijkste literaire plekken in Nederland. Is er iemand onder onze lezers die deze app gebruikt? Ik heb hem niet getest.

Boekenapps voor kinderen
De bibliotheek zou de bibliotheek niet zijn als ze niet kwam met een overzicht van apps. In dit geval van boekenapps voor kinderen. Handig voor wie door de bomen het bos niet meer ziet.

Hebben we nog interessante apps gemist? Laat het ons weten, dan nemen we die wellicht op in de volgende versie van dit app-overzicht!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s