Een man die Ove heet en een boek dat je niet loslaat

OveAlweer een tip van de Leesditboek-app, en nee, ik heb geen aandelen.

De 59-jarige man die Ove heet is een mopperende control freak en dat maakt hem niet geliefd. Zijn wereld is zwart-wit. De enige die er kleur in bracht was zijn vrouw, en die is er niet meer. Als Ove dan ook nog zijn werk kwijtraakt heeft hij geen reden meer om te blijven leven en op zijn eigen methodische manier bereidt hij het einde ervan voor. Maar hij wordt dwarsgezeten door onhandige buren, een man die op de spoorrails valt en een rommelige zwerfkat.

De maatschappij snapt Ove niet, en Ove de maatschappij niet. Na het eerste hoofdstuk kun je je het nauwelijks voorstellen, maar na verloop van tijd ga je van Ove houden.  De hoofdstukken dragen namen als: Een man die Ove heet en een fiets die hoort te staan waar fietsen horen te staan, en: Een man die Ove heet en een kat die al stuk was. Verder zal ik er niet veel over vertellen, want dit boek moet je gewoon zelf lezen. Een aanrader voor liefhebbers van De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween en De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry.

Er zijn weinig boeken die me afwisselend doen glimlachen en zorgen voor een brok in de keel. Er zijn er nog minder die me zover krijgen dat ik binnen ga zitten lezen terwijl buiten het zonnetje schijnt. Dit boek heeft het allebei klaargespeeld. Bovendien staan er juweeltjes van zinnen in, die er om vragen om ingelijst te worden. Het is verbazingwekkend dat dit een debuutroman is. Fredrik Backman (1982) is in Zweden al een bekende blogger en columnist, maar na het verschijnen van dit boek kent de rest van de wereld hem ook!

Een gedachte over “Een man die Ove heet en een boek dat je niet loslaat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s