Eindelijk: e-books lenen!

Meteen bij de introductie van het E-book platform was de media-aandacht groot en doordat veel lezers al zo lang wachtten op de mogelijkheid om e-books te lenen bij de bieb werd er massaal ingelogd. Dat hebben we geweten: het duurde dagen voordat er zonder problemen een account gemaakt kon worden en de eerste boeken op de plank stonden.

Bij de start zijn er zo’n 5.000 boeken beschikbaar en dat aantal zal de komende tijd oplopen. Slechts een deel is geschikt voor de e-reader, deze staan keurig bij elkaar.

e-bookplatform op de iPadHoe werkt het in de praktijk?
Als we de aanloopproblemen buiten beschouwing laten gaat het allemaal vrij vlot. De eerste keer log je in met het pasnummer en de pincode (= geboortedatum). Daarna maak je een account aan, met als lastigste onderdeel: verzin een wachtwoord van minimaal 8 tekens, met hoofd- en kleine letters, cijfer(s) en een speciaal teken.  Dit wachtwoord heb je regelmatig nodig.

Op de site kun je vervolgens maximaal vijf boeken ‘bestellen’. Deze blijven drie weken beschikbaar, waarna ze van de boekenplank verdwijnen. Zijn ze niet uit binnen drie weken? Geen probleem, gewoon opnieuw downloaden zonder extra kosten. Wel is het zaak om zorgvuldig te kiezen, want het is niet mogelijk binnen drie weken in te leveren en andere boeken uit te zoeken.

Voor iPad en Android-tablets zijn apps beschikbaar. Het is lastig dat boeken (nog) niet rechtstreeks in de app besteld kunnen worden, maar ze verschijnen vervolgens wel keurig op de boekenplank en je ziet meteen waar je gebleven bent met lezen.

untitledEven testen…
Ondanks de landelijke ondersteuning krijgen we in de bieb veel vragen over het lenen van e-books, dus het is geen overbodige luxe om het zelf eens te proberen. Dat is geen straf…
Dit weekend las ik op die manier het boek Hemelsblauw, het thrillerdebuut van Margreet Slikker. Ik werd nieuwsgierig omdat het in mijn geboortestreek speelt.

De vrouwelijke rechercheur Abels ziet zich geconfronteerd met een aantal gruwelijke moorden die verband lijken te houden met de brute verkrachting en verminking van het tweelingzusje van collega-rechercheur Carolien de Vries, twintig jaar eerder. In deze thriller zit veel spanning en vaart, en je wordt geregeld op het verkeerde been gezet. Een teveel aan lijken en onwaarschijnlijkheden neem ik in dit geval graag voor lief. Een schrijfster om in de gaten te houden!

Naar het E-book platform
Vragen en antwoorden
‘Hemelsblauw’ op Crimezone

Een gedachte over “Eindelijk: e-books lenen!

  1. Ik heb inmiddels ook een account aangemaakt en het boek gedownload op mijn i-pad. Maar wat een kleine letters…zelfs zal ik m op de grootste stand zet vind ik het nog een klein lettertype. Hoop dat dat niet met alle boeken het geval is, anders haak ik gelijk weer af….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s