e-Books

Nooit zal ik het e-book verkiezen boven een gedrukt exemplaar.  Misschien is het allemaal een kwestie van gewenning, maar een ‘gewoon’ boek heeft voordelen. Met een gedrukt  boek in handen  krijg je al veel informatie zonder dat je het hebt gelezen. Je kunt de achterkant bekijken , lekker bladeren, wennen aan de dikte van het boek en de bladzijden zijn altijd genummerd. Van papier lezen is rustgevender, omdat het in tegen stelling tot een scherm, geen licht uitstraalt. Zomaar wat argumenten die je om je heen hoort en die pleiten voor het gedrukte boek. Maar is dit ook terecht…..?

Aanvankelijk had je het spijkerschrift waarmee op kleitabletten werd geschreven. Daarna werd het papier ontdekt en kwam het handgeschreven manuscript. Vervolgens werd de boekdrukkunst uitgevonden. En nu hebben we alweer een tijdje te maken met  het e-book. Op internet kwam ik iemand tegen die  mogelijke bezwaren tegen het e-book heeft vertaald naar de uitvinding van het papier, dus de overgang van kleitablet naar papier.  Je krijgt dan opmerkelijke resultaten:

“Ik mis de geur en het gevoel van een kleitablet”. “Ik vind het maar niks, lezen op een vel papier”. Maar mijn kleitablettenkast dan? Daar ben ik juist zo trots op!” “Ik mis het gevoel van met een zwaar kleitablet te zeulen”. “Ik heb niet het idee dat ik een kleitablet in mijn handen heb.” Een echt kleitablet voelt echter.”

Als je dit achter elkaar leest dan klinkt het volstrekt belachelijk. Maar datzelfde geldt misschien over een aantal jaren ook voor de argumenten die nu worden gebruikt tegen het e-book.

Vrijwel geruisloos heeft in de bibliotheek het e-book  haar intrede gedaan.  Toch een moment om even bij stil te staan. Het begon  in de zomer van 2013 en kreeg een vervolg in de herfst- en kersvakantie. De VakantieBieb stelde de leden in de gelegenheid uit 180 titels te kiezen.  In januari 2014 kregen de leden van de bibliotheek toegang tot het e-bookplatform met een aanbod van ongeveer 5.000 titels.  Op dit platform zijn zestien categorieën waaruit je kunt kiezen. Zo stuitte ik in de rubriek Literatuur op  ’t Roer kan nog zesmaal om’  van Maarten ’t Hart. Hij schrijft hierin over zijn jeugd,  zijn studentenjaren in Leiden en de ontwikkeling van zijn schrijverschap.  Het is eigenlijk een biografie met humor en ironie, waarbij de schrijver zichzelf niet ontziet.  ‘Een deerne in lokkend postuur’ vinden we bij de biografieën.  Hierin houdt ’t Hart een soort dagboek bij, met korte en vermakelijke verhalen. Beide boeken had ik al een keer gelezen, maar ik kan ze nu mooi herlezen. Na enig zoeken vond ik  nog een ander boek van ’t Hart dat ik nog niet kende,  ‘De groene overmacht’. Blij en verrast heb ik ook dit boek op mijn boekenplankje gezet.

In de bibliotheek zijn het gedrukte boek en het e-book geen concurrenten. Ze kunnen goed naast elkaar bestaan. Het aanbieden van de e-books moet dan ook gezien worden als een extra dienstverlening van de bibliotheek. Natuurlijk heeft het e-book de toekomst. Toch hoop en verwacht ik dat het gedrukte boek nog lang zal blijven bestaan.

Plaatje 1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s