Middeleeuwse misdaad op de e-reader

In de tachtiger jaren van de vorige eeuw waren de boeken van Ellis Peters populair. Zij schreef een serie middeleeuwse detectives rond de monnik Cadfael en een aantal hiervan is verfilmd met Derek Jacobi in de hoofdrol. De meeste van deze boeken zijn inmiddels versleten en uit de bibliotheekcollecties verdwenen. Liefhebbers van Ellis Peters hebben misschien de boeken van Michael Jecks al ontdekt; mij waren ze tot voor kort nog niet opgevallen.

Het lijk zonder hoofdZijn reeks misdaadromans rond sir Baldwin en baljuw Simon Puttock speelt iets later in de tijd, begin 14e eeuw. De auteur heeft het leven in de late middeleeuwen grondig bestudeerd en zijn kennis verweven met ingenieuze plots. Het was geen zachtzinnige tijd om in te leven; de bevolking van Devon werd geplaagd door misoogsten, rondtrekkende roversbenden, oorlogsdreiging en ziekten. Sir Baldwin Furnshaw is tempelridder geweest en heeft de vervolging van zijn orde overleefd. Nu lost hij samen met baljuw Simon Puttock ingewikkelde moordzaken op.

Jecks: “Onderzoek doen is vaak niet eenvoudig. Het probleem begint met een simpele vraag als: “Hadden huizen in de veertiende eeuw glazen ramen?” Maar al te vaak leidt dat tot andere vragen, zonder dat er antwoorden komen. Als schrijver blijk ik vaak zo geobsedeerd te raken door het verlangen naar precisie, dat de speurtocht alarmerende dimensies aanneemt. Bijvoorbeeld: hoe smolten ze glas? Hoe gaven ze er vorm aan? Was het doorzichtig of opaak? Hoe duur was het? Kon iemand onder het niveau van baron of vrije poorter zich glas veroorloven?”

Deze detectives zijn vooral geslaagd door de middeleeuwse setting. Het verbaast mij daarom dat de boeken van Jecks zo mondjesmaat zijn aangeschaft door de Friese bibliotheken. Gelukkig zijn ze opgenomen in de collectie e-books van de bibliotheken, zodat we geen ruzie over die schaarse exemplaren hoeven te gaan maken.

Op de website van Jecks staat een indrukwekkende titellijst. Slechts acht van deze verhalen zijn in het Nederlands vertaald en deze zijn alle acht als e-book beschikbaar. Een aanrader voor de detectiveliefhebber!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s