Een ongezonde sfeer in het ziekenhuis

Reserveer het boekHoewel de medische thriller De Ingreep alweer het 5e boek is van Carla de Jong, is het voor mij een eerste kennismaking, met dank aan – alweer – de Leesditboek-app.

Psychologe Mensje Kramer moet even iets overwinnen als ze een baan krijgt aangeboden in het ziekenhuis waar ze net een ingrijpende borstoperatie heeft ondergaan. Ze gaat deel uitmaken van een team dat communicatietraining gaat geven aan de artsen. Dit team staat onder leiding van Rita Jansen, die als verborgen agendapunt heeft: zoveel mogelijk van de oude garde eruit werken. Mensje komt al gauw met haar in conflict.  Als er een slachtoffer valt zijn er meerdere verdachten, waaronder Mensje zelf.
Meer kan ik niet van de inhoud verklappen zonder de spanning weg te nemen.

We lezen vanuit het perspectief van verschillende personages en leren zo hun motieven en moeilijkheden kennen. Soms krijgen we dezelfde gebeurtenis nogmaals voorgeschoteld, met een sprongetje in de tijd en vanuit de beleving van een andere persoon. Het is knap dat de schrijfster kans ziet om zo begrip te kweken voor de verschillende spelers op het veld, zelfs voor de man die in staat is zijn moeder te vermoorden. Het rechercheteam wordt voor de verandering neergezet als een plezierig, prima op elkaar ingespeeld stel collega’s.

Een goed doortimmerd verhaal, voldoende spanning en diepgang, sympathieke personages met de nodige zwakheden én de nodige mooie en soms humoristische vondsten maken De ingreep tot een aangename leeservaring. Het nawoord lijkt te wijzen op een volgend boek met Mensje Kramer. Dat zou fijn zijn, je raakt op haar gesteld.

Naar de website van Carla de Jong

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s