Ondoden denderen door de bossen

Fred Vargas - Verdwijningen
Fred Vargas – Verdwijningen

Bijna drie jaar hebben we moeten wachten op de opvolger van Vervloekt  van Fred Vargas. In een eerder blog heb ik genoeg gezegd over de volstrekt unieke Vargas. Haar boeken zullen niet ieders tasse de thé zijn, maar ben je liefhebber dan kun je weer helemaal verdwijnen in haar laatste boek rond commissaris Adamsberg.

De originele titel, L’armée furieuse, is ietwat merkwaardig vertaald als De verdwijningen. Verder niks dan lof voor de vertaalsters die Vargas originaliteit recht doen.

Adamsberg houdt zich bezig met de moord op een grootindustrieel, een mishandelde duif en de dood van een enorme kaztoolk (een van de personages heeft de gewoonte andersom te praten en dit is zijn typering van de vermoorde). Die kaztoolk brengt hem naar Normandië waar de legende van Het woeste Leger een dorp in rep en roer brengt. In een visioen heeft de rondborstige Lina vier mensen gezien die afgevoerd werden door dit leger van ondoden, dat al vanaf de 11e eeuw een schoonmaak van mauvaises personnes houdt in de regio. De kaztoolk is het eerste slachtoffer.
Adamsberg is meer onder de indruk van Lina met haar goudkleurige lokken dan van de legende, maar weet alles te ontrafelen met hulp van de wandelende encyclopedie Danglard, de rijmende Veyrenc en filosofische mijmeringen over koeien die niet bewegen.

Verwacht geen denderende spanning, maar een prachtig geschreven, literaire thriller met veel Franse fantasie en een verraderlijke luchtigheid, alsof Haruki Murakami thrillers schrijft en in Normandië geboren is. Hopelijk duurt het niet weer drie jaar voor een nieuwe parel van Vargas verschijnt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s