Nieuwe rotsige detectives

Jean-Luc Bannalec
Jean-Luc Bannalec

Eerder schreef ik over de boeken van Domingo Villar en Peter May. Detectives die respectievelijk spelen in Galicië en op de Hebriden, waarin de omgeving een even belangrijk personage is als de politieman van dienst. Rotsige detectives vol storm, regen en gevaarlijke rotspartijen. Maar vooral een stugge bevolking, die generatie op generatie het hoofd letterlijk boven water probeert te houden in een vijandige omgeving. Tot mijn grote plezier hebben we er weer twee bij.

Frode Granhus
Frode Granhus

Bretonse verhoudingen speelt in het dorp Pont Aven aan de zuidkust van Bretagne. De 91-jarige Pierre-Louis Pennec, eigenaar van Hotel Central, wordt doodgestoken gevonden in het resaturant van zijn hotel. Einzelgänger commissaris Dupin komt er al snel achter dat er van alles broeit in het dorp. Het stormt maar een keer in het boek, maar de sfeervolle beschrijvingen van het dorpse leven en de eigenzinnigheid van de inwoners, maken het boek een plezier om te lezen. Kortom een klassieke detective met een verdwenen schilderij en veel gepuzzel. Aardig om te weten is dat de schrijver Duits is, maar afwisselend woont in Duitsland en Frankrijk. Het boek was in Duitsland een bestseller.

Stormnacht van Frode Granhus is een stuk grimmiger. In het dorpje Reine op de Lofoten in het noorden van Noorwegen leken dramatische gebeurtenissen van vijftig jaar geleden voorgoed begraven. Een aardverschuiving legt het skelet bloot van een jongen. Inspecteur Rino Carlsen bijt zich vast in deze zaak waarin kindermishandeling en wreedheid zich kunnen meten met de orkaan Andrea die in de grote finale de golven huizenhoog opjaagt. Stormnacht is het tweede boek van Granhus met Carlsen in de hoofdrol en regelmatig kreeg ik het koud terwijl buiten de zon zorgde voor een aangename temperatuur van 21 ºC.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s