Criminele handleiding

Malcolm Mackay
Malcolm Mackay

Malcolm MacKay is geboren in Stornoway op Lewis, één van de eilanden van de Hebriden en schrijft over misdaad in Glasgow. Peter May is geboren in Glasgow en schrijft over de misdaad op Lewis. Heeft niks met de eventuele waardering van de boeken* van MacKay of May te maken, maar ik vind het wel een leuke connectie.

Connecties, dat is waar het om draait in de thrillers van MacKay. Criminele connecties. Calum MacLean is een freelance huurmoordenaar. Zijn opleiding heeft hij gekregen van Frank MacLeod, die verbonden is met het imperium van Peter Jamieson. Frank, huurmoordenaar op leeftijd, ligt met een gebroken heup in het ziekenhuis. Als vervanger wordt Calum gevraagd een kleine drugsdealer uit te schakelen, de Lewis Winter uit de titel. Lewis is verbonden met een opkomende drugsdealer die een bedreiging vormt voor Jamiesons koninkrijkje.

Na de onvermijdelijke moord komt de onconventionele hoofdinspecteur Michael Fisher in beeld. Nauwgezet volgen we alle hoofdpersonen in een kraakhelder plot, waarin de spanning langzaam wordt opgebouwd. Door de overpeinzingen en de overwegingen van de hoofdpersonen schotelt MacKay ons a.h.w. een handleiding voor criminele activiteiten voor. Origineel en authentiek. De onvermijdelijke dood van Lewis Winter is het begin van de Glasgow-trilogie, die in Hoe een moordenaar zijn verdiende afscheid krijgt een vervolg heeft.

Een aanwinst in het thrillerlandschap dat er maar al te vaak voorspelbaar uitziet. Ik durf zelfs te beweren dat Peter R. de Vries weinig bezwaar kan hebben tegen dergelijke fictie.

* ik ben fan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s