True detective, prachtige gruwel

True Detective
True Detective

De rituele moord op een prostituee zet meteen de toon in deze 8-delige thriller. Louisiana is het broeierige decor waarin detectives Rust en Marty in 1995 deze moordzaak proberen op te lossen.

Meer dan de gruwelen die zich ontvouwen in de loop van het spannende verhaal, is de relatie tussen deze tegenpolen de grote attractie.
Rust (Matthew McConaughey) is de welbespraakte cynicus met een pessimistische kijk op de mens. Marty (Woody Harrelson) de familieman met een dubbele moraal.

De moordzaak in 1995 wordt afgewisseld met het verhoor van beide mannen in 2007. Rust is dan allang niet meer bij de politie en de magere, kettingrokende inspecteur lijkt verworden tot een kettingrokende, alcoholische woonwagenbewoner. Marty heeft zijn eigen detectivebureau en lijkt ingehaald door zijn dubbele moraal. De mannen hebben elkaar jarenlang niet gezien maar onder de druk van het verhoor schemert een verbondenheid tussen de twee.

De spanning sluimert en broeit voortdurend en de beelden van een prachtig Louisiana suggereren een klamme hel vol corruptie en kindermisbruik. Niets ten nadele van de andere acteurs, integendeel, maar McConaughey is adembenemend als gekweld man met een missie. Net zo adembenemend als de serie zelf. Niet voor zwakke magen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s