Het oranje van Blokker kleurt een naakt leven

Peter Middendorp
Peter Middendorp

In mijn jonge jaren voetbalde ik regelmatig tegen het tweede van Emmen. Dat was meestal op grijze zondagochtenden. Als we de plaats binnenreden met onze FRAM-bus kreeg je de indruk van een van godverlaten, groot uitgevallen dorp. Er woonden mensen, maar die zag je niet.

In dat Emmen is Middendorp opgegroeid en het autobiografisch getinte Vertrouwd voordelig speelt zich hier af. Voornamelijk in de Noorderstraat waar hij samen met zijn ouders boven een filiaal van  Blokker woont. Er is de nodige commotie ontstaan door het beeld dat de schrijver schetst van een omgeving waar een karige zon oranje schijnt. De kleur van Blokker. Hij zet dit stuk Nederland genadeloos neer. Toch is die omgeving slechts een decor als we het leven van de 16 jarige Vincent binnenstappen. Het had willekeurig welke plaats kunnen zijn. Middendorp fileert dit leven tot op het bot in een prachtig proza dat beschouwt, prikkelt en doet lachen.

Vincent sluit je als lezer niet in je hart. Hij wil vooral niet in Emmen  zijn, maar is niet bij machte om daar iets aan te veranderen. Als Vincent Peter is, dan is hij genadeloos over zijn jeugdige alter ego. Eerlijk en naakt beschrijft hij zijn niet opmerkelijke jeugd in een opmerkelijk boek, waarin de humor vooral zwart geschilderd wordt. Een aanrader, om langzaam tot je te nemen in hetzelfde tempo als het leven in Emmen.

Nog even dit. Een van godvergeten plaats, maar wel een heel goed tweede elftal had Emmen vroeger. Regelmatig reden we naar huis met een verloren wedstrijd in het hoofd en lijf. Het lezen van Vertrouwd voordelig is een soort genoegdoening voor al die grijze zondagochtenden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s