Rode Liefde

rode liefdeSchrijver Maxim Leo behoort tot de derde generatie van zijn familie die in de DDR heeft gewoond. In ‘Rode Liefde’ beschrijft hij de impact die de Sozialistische Einheitzpartij Deutschlands en de ideologie van de ‘heilstaat’ op zijn familie hebben gehad. Hij speurt in archieven en haalt reeds verloren gewaande verhalen naar boven. In uitgebreide gesprekken met zijn grootvader Gerhard, die in de DDR een held is, omdat hij tijdens het nazi-regime in het communistisch verzet zat, komt veel naar boven. Afkomstig uit een Joodse familie vertelde Gerhard over de hoop die hij na de oorlog had om een nieuwe maatschappij te stichten, waarin de nazi’s nooit meer een kans zouden krijgen. Werner, zijn andere grootvader, vocht als nationaalsocialist aan het front.

De DDR was voor beide grootvaders een soort droomland waarin ze al het beklemmende dat daarvoor was gebeurd konden vergeten. Een nieuw geloof in ruil voor alle ellende, dat was wat ze voor ogen hadden. Anna, de moeder van Maxime, bleef de staat lang trouw, hoewel ze als journalist met censuur te maken kreeg. Vader Wolf was een kunstenaar, die tussen hoop en vrees heen en weer werd geslingerd. Dit gaf de nodige spanningen binnen het gezin. Ook stond de Stasi om de haverklap bij hen op de stoep. Het huwelijk hield geen stand.Uiteindelijk vond Anna de sleutel die haar vlucht uit de ‘gevangenis van de loyaliteit, t.o.v. de staat mogelijk maakte.

Spanningen, leugens, intriges en teleurstellingen, de vroegere DDR zat er vol mee. “Onze familie was de DDR in het klein”, zegt Maxim Leo. Toen de muur in 1989 werd neer gehaald kon hij eindelijk naar West-Berlijn om een spijkerbroek te kopen. Merkwaardig genoeg woont de schrijver nu nog op een steenworp afstand van zijn geboortehuis.

De ‘Rode liefde is een journalistiek verslag in romanvorm. Een geweldig boek, dat deze Oost-Duitse familiegeschiedenis voortreffelijk beschrijft. De oorspronkelijke titel van Rode liefde (2014)  is ‘Haltet euer herz bereit’ Het boek won in 2011 de Europese boekprijs, is vertaald in zes talen en wordt binnenkort verfilmd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s