Het Rosie Effect

rosie effectToen ik Het Rosie Effect in de bibliotheek zag liggen, dacht ik in eerste instantie dat het een vernieuwde druk was van het succesvolle  Het Rosie Project waar Robert eerder al over blogde. Maar nee, tot mijn verrassing bleek Graeme Simsion een vervolg te hebben geschreven op zijn eerdere bestseller!

In dit tweede boek over Don en Rosie is het stel gelukkig getrouwd en wonen ze in New York, waar Don een baan heeft op de Columbia universiteit. Ondertussen is Rosie druk bezig met de afronding van haar proefschrift. So far so good, zou je denken, maar dan komt Rosie met een nieuwtje dat Don zijn fijne en overzichtelijke leventje helemaal op zijn kop zet: ze is zwanger!

In dit boek komt goed naar voren hoe lastig het hebben van een relatie kan zijn wanneer je het syndroom van Asperger hebt. Don doet vreselijk zijn best om Rosie te helpen en ondersteunen, maar doordat hij dit niet goed met haar kan bespreken, begrijpt en ziet zij zijn intenties totaal anders. Hierdoor komt hun prille relatie behoorlijk onder druk te staan.

Net als in het eerste boek beschrijft Simsion op zijn kenmerkende manier hoe Don zich, zonder dat hij het in de gaten heeft, steeds in de meest onmogelijke problemen werkt. Sommige zijn wat vergezocht en het verhaal kent een moment dat je denkt: ja, nu weten we het wel. Maar geloof me, leg het boek niet aan de kant, want als je doorleest merk je dat de schrijver je toch weer weet te verrassen. Gelukkig maar!

Het Rosie Effect is wat mij betreft een prima cadeautje voor onder de kerstboom, en voor degene die niet aan pakjes doen: hij is natuurlijk ook bij ons te leen. 🙂

Fijne feestdagen! 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s