Lekkers uit Denemarken

Jesper Stein
Jesper Stein

De wijk Nørrebro in Kopenhagen is de achtergrond waar deze prima thriller zich afspeelt. In die wijk woont hoofdinspecteur Axel Steen. Hij heeft een dochtertje van vier, is sinds twee jaar gescheiden en wordt ’s nachts geplaagd door erotische dromen over zijn ex.

Tijdens de nachtdienst wordt hij uit bed gebeld omdat er een lijk op het naburige kerkhof is gevonden. Daar liggen er wel meer, alleen is deze kakelvers en niet begraven.

In deze nacht staat Nørrebro in brand door enorme rellen met autonomen en krakers die protesteren tegen de afbraak van een jeugdhonk. Het lijk ligt met bivakmuts, zwarte kleding en soldatenlaarzen tegen de muur van het kerkhof, de traditionele outfit van de autonomen. Is de man een autonoom en is de politie te ver gegaan in de handhaving van de orde?  Voor deze vragen staat Steen, die meteen zwaar onder druk wordt gezet van bovenaf om geen olie op het vuur te gooien en tegelijk zijn perscontacten probeert te gebruiken om erachter te komen wat er gebeurt kan zijn. Dat blijkt een dunne lijn om op te balanceren.

Dit keer geen inspecteur die de hele wereld op zijn schouders torst, maar een eigenwijze en scherpzinnige politieman die wel ’s wat beter op zijn dochter zou kunnen passen, een mortuarium is geen crèche, Axel Steen!

Onrust is het erg lekkere debuut van journalist Jesper Stein. Vol vaart, levendige personages, een sterk plot en een heldere, stevige stijl. Een  aanrader van 571 pagina’s lang die je dwingt tot flink doorlezen.  Laat de tweede Axel Steen maar komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s