De interessanten

De InteressantenDe Interessanten. Een boek met zo’n titel kun je simpelweg niet laten staan, het leek me gewoon te roepen, ‘neem mij mee!’ Tja, dan moet ik wel he? 😉 Ik draaide het om en het eerste dat ik las was:
‘Een hilarisch, intelligent, kan-het-niet-neerleggen-tot-het-uit-is boek’ Oprah. Daar moest ik meer van weten.

Oprah weet wat ze zegt, ik had er ook moeite mee dit boek weg te leggen. Helaas voor het boek was het met me mee op een midweekje vakantie, dus het heeft niet de exclusieve aandacht gekregen die ik het eigenlijk had willen geven, maar het fijne is dat dit boek prima op zijn beurt kan wachten. Dat klinkt misschien wat vreemd, maar daar bedoel ik mee dat je het heel goed een paar dagen links kunt laten liggen om daarna moeiteloos het verhaal weer op te pikken. Perfect!

Zes tieners van 15 en 16 jaar besluiten tijdens een artistiek  zomerkamp in 1974 dat hun vriendengroepje een naam zou moeten hebben, en dopen zichzelf tot de Interessanten.
‘Laten we vanaf vandaag, om de simpele reden dat we overduidelijk de interessantste mensen zijn die ooit hebben bestaan, omdat we zo boeiend zijn en omdat onze breinen tot de nok toe gevuld zijn met belangrijke intellectuele gedachten, door het leven gaan als de Interessanten. Moge iedereen die ons pad kruist dood neervallen zodra ze inzien hoe godvergeten interessant we zijn. Ze hieven hun papieren bekertjes met wodka en Fanta voor een bespottelijk ceremonieel moment: ‘Klink’
Hoewel het enorm pretentieus overkomt zijn de tieners stuk voor stuk ook wel erg interessant. De 15jarige Julie, die door de mega-populaire Ash als laatste toegevoegd wordt aan het groepje, vindt zichzelf ontzettend afsteken bij de rest, die allemaal over een talent beschikken. Zo heb je Cathy, die schitterend kan dansen, Jonah, die prachtig kan gitaarspelen en Ethan, die fantastische cartoons tekent. Julie blijkt een heel sterk gevoel voor humor te hebben en vanaf het moment dat haar nieuwe vrienden haar ‘Jules’ beginnen te noemen is de transformatie van de verlegen en onzekere Julie naar een onmisbaar onderdeel van de Interessanten, compleet.

Het fijne van dit boek is dat we de Interessanten hun hele leven blijven volgen. Ze besloten als tieners dat ze altijd bevriend zouden blijven en dit lijkt grotendeels ook zo te zijn. Het boek wisselt jaartallen en personages prachtig met elkaar af, zodat je beetje bij beetje het complete verhaal van iedereen ontdekt. Prachtig gedaan!
Meg Wolitzer heeft een heerlijk nuchtere en tegelijk ontzettend grappige manier van schrijven. Daarnaast is ze ontzettend gevoelvol, waardoor je regelmatig even een brok in je keel zult moeten wegslikken. Maar waar je ook zit in het verhaal, welk personage je op dat moment ook volgt, het verhaal wordt nergens oninteressant. Het blijft boeien, ontzettend goed geschreven!

Het zou zonde zijn als ik meer zou verklappen, deze mensen wil je zelf leren kennen. En wanneer dat eenmaal gebeurt is, wordt het erg lastig afscheid nemen. Je bent gewaarschuwd. 😉

 

 

Een gedachte over “De interessanten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s