Hoe word ik een succesvol componist?

mijnboek
Marion Dijkstra

Een blog geïnspireerd door NPO radio4. Vijf tips om een succesvol componist te worden.

1. Vroeg opstaan
Sta net als Mozart vroeg op. Volgens een brief die hij aan zijn zus Constanze schreef in 1782:

componist1“Mijn haar is altijd gedaan om zes uur ’s morgens en om zeven uur ben ik volledig gekleed. Dan componeer ik tot negen uur. Van negen tot een geef ik les. Dan lunch ik, wanneer ik niet uitgenodigd ben in iemands huis waar men luncht om twee of zelfs drie uur, zoals bijvoorbeeld vandaag en morgen bij Gravin Zichy en Gravin Thun.
Ik kan niet werken voor vijf of zes uur ’s avonds, en zelfs dan word ik vaak verhinderd door een concert. Als ik niet verhinderd ben, componeer ik tot negen uur. Dan ga ik naar mijn geliefde Constanze, hoewel het plezier van elkaar zien bijna altijd verpest wordt door de opmerkingen van haar moeder… Rond half elf of elf kom ik thuis – het hangt af van haar moeders nare opmerkingen en hoe lang ik ze kan verdragen! Omdat ik er niet zeker van kan zijn dan ik kan componeren ’s avonds vanwege concerten die plaatsvinden en omdat ik niet weet of ik hier of daar nodig ben, is het mijn gewoonte (zeker wanneer ik vroeg thuis ben) om nog wat te componeren voor het slapengaan. Ik ga vaak door met schrijven tot één uur – en ben dan weer wakker om zes uur.”

2. Drink koffie
componist2Om te helpen bij dat vroegen opstaan: drink koffie! Beethoven begon iedere dag met een kop koffie met daarin exact zestig bonen. Investeer dus in een goede koffiemolen.

3. Ga wandelen
componist3
Onder andere Tsjaikovski, Beethoven, Mahler en Satie waren fanatieke wandelaars. Tsjaikovski geloofde zelfs dat als hij ook maar een paar minuten korter wandelde dan de door hemzelf opgelegde twee uur per dag, er iets vreselijks met hem zou gebeuren.

4. Oefen minstens 10 jaar
Psycholoog John Hayes onderzocht 500 klassieke meesterwerken. Op 3 uitzonderingen na allemaal geschreven nadat de componist al 10 jaar werkte.

5. Go solo
componist4Sommige componisten maakten hun beste werken in eenzaamheid. Joseph Haydn woonde zijn hele leven in Oostenrijk, en bracht een groot deel van zijn carrière door als hofmusicus van de rijke aristocratische familie Esterházy op hun afgelegen landgoed. Hij werkte daarom geïsoleerd van andere componisten en was niet op de hoogte van de muzikale trends tot later in zijn leven, en werd daarom volgens eigen zeggen ‘gedwongen tot originaliteit’.

En als je nog een stap verder wilt gaan…
componist5Eet alleen wit voedsel! Erik Satie bracht het grootste deel van zijn leven door met het verleggen van grenzen, dus het is geen verrassing dat dit ook deed op het gebied van zijn eetgewoontes. Wanneer hij uitging, droeg hij alleen grijs fluweel en at hij alleen wit voedsel. Binnen deze grenzen vielen volgens de componist eieren, suiker, dierlijke vetten, zout, kokosnoten, rijst, knolrapen, gebak, witte kaas, bepaalde soorten vis en geraspte botten. Hij weigerde te spreken tijdens het eten omdat hij ervan overtuigd was dat hij dan zou stikken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s