Turbulentie

TurbulentieTurbulentie is evenals Toen ik uit de lucht viel het verhaal van de enige overlevende van een vliegramp. In beide verhalen gaat het om een jonge vrouw die een aantal dagen moet wachten op redding. Zo’n relaas intrigeert: hoe spelen ze het klaar om het hoofd helder te houden en de juiste beslissingen te nemen om het na te kunnen vertellen? Hoe pakken ze daarna de draad weer op, na alles wat ze hebben meegemaakt en terwijl ze volop in de schijnwerpers staan?

Waarschijnlijk heb ik in 1992 niet goed opgelet, want er was in de pers heel wat aandacht voor Annette Herfkens en haar redding, en ik kan me er niets van herinneren. Dat zij er nu pas over schrijft heeft te maken met recente vliegrampen, waaronder die met Ruben als enige overlevende. Zij wilde duidelijk maken dat het neerstorten zo snel gaat dat je er niet veel van meekrijgt en ook wilde ze Ruben beschermen tegen teveel media-aandacht.

Annette Herfkens was in 1992 bankier. Zij en haar vriend Willem van der Pas, bijgenaamd Pasje, reisden veel voor hun werk en waren eindelijk weer eens in de gelegenheid om samen te zijn, in Vietnam. Willem plande een romantisch tochtje naar de kust en haalde Annette over om in een klein vliegtuigje te stappen, ondanks haar claustrofobie. Door nog steeds onbekende oorzaak stortte het toestel neer. Annette, die als enige niet in de gordel zat, overleefde; Pasje stierf met een glimlach op zijn gezicht.

Twee andere overlevenden gingen eveneens vrij snel dood en Annette bleef alleen achter tussen de lijken en de wrakstukken. Bewegen ging nauwelijks door haar vele verwondingen. Het lukte haar 6 dagen lang om op water te overleven, terwijl ze in een bijzondere bijna-doodtoestand kwam.

Turbulentie_20-GeredHoe ze werd gevonden, naar de bewoonde wereld is vervoerd en na lange tijd grotendeels herstelde van haar verwondingen is te lezen in Turbulentie. Duidelijk is wel dat er geen sprake is van ‘en ze leefde nog lang en gelukkig’. Om te beginnen moest ze verder zonder haar Pasje en herstellen van ernstige verwondingen, maar ook op andere gebieden kreeg zij het nodige voor haar kiezen. Door het verhaal heen zijn vele flashbacks verweven en ze laat familie en andere omstanders aan het woord. Het ongeluk en vooral de spirituele ervaringen die zij beleefde toen ze zwaargewond in de jungle lag hebben haar leven veranderd en het is bewonderenswaardig hoe positief en nuchter ze alles wat haar overkomt het hoofd biedt. Bovendien leest het boek als een trein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s