Briljant en verslaafd

Modern medicine had to start somewhere staat er op de hoes. In deze serie is dat The Knickerbocker Hospital. The Knick in de volksmond.
De eerste aflevering begint niet aan de operatietafel, maar in een opiumkit waar dokter John W. Thackery vaak de nachten doorbrengt. Dit begin zet meteen de toon voor deze magnifieke serie.

Het verhaal speelt in de beginjaren van de 20e eeuw in New York. The Knick verkeert voortdurend in financiële problemen doordat rijke inwoners uit de wijk trekken naar elders. Grootste troef van het ziekenhuis is Thackary, een rol van de altijd voortreffelijke Clive Owen. Thack is een briljant chirurg met een enorme experimenteerdrang, zowel in de operatiekamer als in zijn dagelijks leven. De roes van opium doorbreekt hij door cocaïne rechtstreeks in zijn aderen te spuiten.

De serie is losjes gebaseerd op ware gebeurtenissen. William Stewart Halsted, een innovatieve dokter met een cocaïne- en morfineverslaving, stond model voor Thackery. De zwarte dokter Algernon Edwards is gemodelleerd naar  Louis T. Wright, al startte deze zijn carrre 20 jaar nadat deze serie speelt.

Het ziekenhuis is een strijdtoneel. Een dagelijkse strijd om patiënten en lijken. Het virulente racisme waar Edwards mee te maken heeft. Zwarte patiënten die worden weggestuurd. De ondergeschikte rol van vrouwen. Het dagelijkse gevecht om patiënten te redden. Chantage, misdaad en volkswoede. Alles komt voorbij.

Regisseur Soderbergh brengt deze tijd tot leven in prachtige beelden, waarbij je soms de stank in de straten ruikt. De elektronische muziek van Cliff Martinez die in eerste instantie vervreemdend werkt, versterkt de sfeer van deze topserie.

We mogen ons gelukkig prijzen dat de medische kennis zo ver gekomen is, veel patiënten halen het eind van de aflevering niet. De plastische operatiescènes zijn niet geschikt voor een zwakke maag (laat de chips maar in de gangkast).

The Knick krijgt een 8.5 op IMDB.com.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s