Wie manipuleert wie?

minierHet boek begint met de gedachten van een vrouw die opgesloten zit in een kelder. Jasses, denk ik dan, weer zo’n thriller met een seriemoordenaar die vooral dient als uitlaatklep voor de perverse gedachten van de schrijver. Veel thrillerlezers vinden het lekker  om te lezen over het absolute kwaad, maar ik ben zelf meer geïnteresseerd in alledaagse kwaad.

In  het subgenre wordt de seriemoordenaar graag persoonlijk door achter een van de geliefden van de speurder aan te gaan. Vind ik meestal een goedkope plotwending. Verzin ’s wat origineels, seriemoordende thrillerschrijvers!
In Huivering  van Bernard Minier zitten beide elementen, maar dient het vooral als dreiging op de achtergrond en geeft het een lekkere spanning.

In Marsac, een klein universiteitsstadje in het zuidwesten van Frankrijk, wordt het lichaam van een docente gevonden, omwikkeld met touw, een brandende zaklamp in de keel en verdronken in bad (ik bedoel maar). Er is een verdachte, Hugo, zoon van Marianne de verloren liefde van commandant Martin Servaz. Zij vraagt hem de zaak te onderzoeken. Dit is het begin van een hele sterke thriller met trekken van een ouderwetse detective.

Minier beschrijft beeldend het reilen en zeilen in het universiteitsstadje, waar de dagelijkse roddel net zo belangrijk is als het croissantje bij de koffie. Grote vraag is wie de vrouw heeft vermoord. Servaz gelooft niet in de schuld van Hugo en denkt aan de ontsnapte seriemoordenaar Hirtmann uit een eerder boek. Minier laat je lekker puzzelen en manipuleert je telkens de verkeerde kant op, net als een aantal manipulerende personages.

Kortom, een sfeervolle thriller met een mooie puzzel en spanning van de eerste pagina tot pagina nummer 600! Dat lijkt veel maar Huivering leest als een vers croissantje.
Op de achtergrond speelt het WK van 2000. Inderdaad dat WK waar de spelers van het Frans nationale elftal speelden als een nat stokbrood en zelfs in staking gingen.
Minier is een aanwinst. Fred Vargas en Alex Lemaitre spelen wat mij betreft in de voorhoede van het Frans nationale team, maar Minier is een bekwaam spelverdeler.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s