Öland breien

mijnboek
Irene Pieters

dehaanDe laatste tijd (winter 2015) circuleren er op verschillende blogs en Pinterest veel patronen en afbeeldingen over het breien met meerdere kleuren wol : het z.g. inbreien, meestal Fair Isle breien genoemd. Wie de techniek al wat in de vingers heeft en van mooie wol een tijdloos vest of omslagdoek wil breien kan niet zonder dit boek.

Öland breien is geschreven door Marja de Haan, die een paar jaar geleden begon met haar winkel Trollenwol. Ze maakte kennis met wol afkomstig van het Zweedse eiland Öland. Ann Linderhjelm heeft hier het Ullcentrum opgericht, met als doel een goede afzetmarkt te ontwikkelen voor de wol van dit eiland. Waar de boeren ooit wanhopig de wol van hun schapen moesten verbranden omdat er geen interesse voor was, maakt zij het mogelijk dat breiers over de hele wereld, deze wol in heel veel subtiele kleuren kunnen gebruiken.

Marja werd importeur van de Ölandwol en is er daarna al vaak geweest. Thuis heeft ze de sfeer van het eiland omgezet in patronen voor omslagdoeken en vesten, maar ook kleinere dingen als sjaals, wanten en kussenhoesjes. De foto’s in het boek geven heel goed de sfeer en de kleuren weer, die je op dit bijzondere stukje Zweden ondergaat. De patronen zijn duidelijk beschreven, iemand met weinig ervaring zal met een klein project de techniek goed in de vingers krijgen.

En die omslagdoeken…..ge-wel-dig! Als je zo eentje af heb, mag je jezelf uitgebreid op de schouder kloppen: je hebt een topstuk gemaakt, een tijdloos kledingstuk voor je garderobe én je bent nooit weer koud!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s