Wat een talent II

spitDe eenzame Eva keert na jaren terug naar het Vlaamse gehucht Bovenmeer waar ze zevenentwintig jaar eerder geboren is. In dat jaar zijn nog twee jongens geboren. De drie komen bij elkaar te zitten in het bijzetklasje op de plaatselijke school en er ontstaat een vanzelfsprekende vriendschap.

Pim, een van de jongens, heeft haar uitgenodigd voor een feest ter ere van de nieuwe melkrobot in zijn boerderij en om de dood van zijn broer Jan te gedenken die in 2001 is overleden.

In korte hoofdstukken vertelt Eva van haar jeugdjaren en vooral over gebeurtenissen in het jaar 2002 als ze twaalf is. In de warme zomer van dat jaar komt de vriendschap van de drie onder druk te staan. De jongens verzinnen seksuele spelletjes die steeds verder gaan. Eva is niet in staat om zich hieraan te ontworstelen.

Thuis woont ze met haar alcoholistische ouders, haar oudere broer Jolan en Tesje, een jongere zus. Over het gezin hangt de schaduw van de doodgeboren dochter Tes, de tweelingzus van Jolan. De drie kinderen proberen zich overeind te houden in dit gezin. Vooral de jongste lijdt onder de liefdeloosheid.

In korte hoofdstukken, die heen en weer springen in de tijd, krijg je een beeld van Eva en de gebeurtenissen lang geleden en de reden van haar terugkeer naar Bovenmeer. De schrijfster weet daardoor een onderhuidse spanning op te roepen omdat ze slechts langzaam het verhaal vrijgeeft. Wat is er gebeurd met Jan, welk raadsel moeten de meisjes oplossen, waarom rijdt Eva met een blok ijs naar Bovenmeer?

Er is zo veel te vertellen over dit vuistdikke verhaal, de details van een eenzaam leven, de bijzonderheden van een leven in een benepen dorp, de ontluikende seksualiteit die geen richting heeft, de schaamte van de kinderen voor hun ouders. Lize Spit sleept je mee in dit verhaal dat leidt naar een onvermijdelijk eind waarin alle vragen worden beantwoordt. Antwoorden die je als lezer nog lang na het lezen van de laatste bladzijde bijblijven.

Lize Spit won de schrijfwedstrijd Write Now van 2013, een wedstrijd voor schrijvers in spe van 15 tot 25 jaar. Het smelt is haar debuut, waarmee ze meteen een geweldige dreun uitdeelt. Ik val in herhaling maar wat een talent!

2 gedachten over “Wat een talent II

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s