Denemarken, land van paranoia?

Als je twee boeken achter elkaar leest waarin onzichtbare machten het leven bepalen in het ogenschijnlijk brave Denemarken, begin je je af te vragen of Deense schrijvers last hebben van paranoia.

oxen2Het tweede deel van Oxen van Jens Henrik Jensen is niet los te lezen van het eerste deel De Hondenmoorden.

De schaduwmannen gaat verder waar het eerste deel stopte. Oxen, de meest gedecoreerde elitesoldaat, is ondergedoken voor het geheimzinnige genootschap dat de touwtjes in handen heeft in de Deense maatschappij. Het duurt niet lang voordat Oxen weer op de radar verschijnt en hij een commando achter zich aan krijgt. Oxen lijdt aan PTSS en vertrouwt niemand, zelfs Margrethe Franck weet in eerste instantie niet door zijn pantser te breken.

Met het wisselende perspectief weet Jensen je weer lekker in te pakken en voert hij de spanning. De trilogie Oxen is een aanrader. Enige nadeel is dat we weer een tijd moeten wachten op het volgende, afsluitende deel.

hoegSmilla’s gevoel voor sneeuw is een klassieker in het genre van de literaire thriller. Met Het effect van Susan is Peter Høeg terug en ontsnapt hij weer het peloton van literaire schrijvers. Hij gebruikt het genre om zijn maatschappijkritische ideeën te verpakken in een bij tijd en wijle hilarische soort van superheldenverhaal. Om er meteen bij te zeggen dat de kwalificatie superheldenverhaal deze roman tekort doet.

Susan is een natuurkundige met een eigenaardig gezin en een gave. Mensen vertrouwen haar en vertellen voordat ze er erg in hebben hun diepste geheimen. Susan zit in een gevangenis in India, haar man Laban is daar in de problemen geraakt en ook met de tweeling Harald en Thit is het niet in orde. In ruil voor repatriëring krijgt Susan een opdracht. Ze moet achter de verslagen aan van de vergaderingen van de geheime Toekomstcommissie. Hiermee zorgt Høeg voor het thrillerelement, maar belangrijker zijn de observaties, de humor, de kleurrijke personages en de wetenschappelijke zijpaden die menig echte wetenschapper gefronste wenkbrauwen zal bezorgen. Dat Susan bijkans een superheld is en de rest van het gezin er ook wat van kan, doet aan het leesplezier geen afbreuk. Høeg is terug.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s