De Japanse minnaar

mijnboek
Sietie Tijsma

allendeminnaarDe Japanse minnaar is Isabel Allende’s nieuwste roman. Ze heeft de laatste jaren jeugdboeken geschreven en een aantal thrillers. Met dit boek is ze weer terug bij de stijl van haar allereerste romans.

De roman speelt zich af in Californië en begint met de sollicitatie van de drieëntwintigjarige Irina in een bejaardencentrum, waar ze een vast contract krijgt. Ze krijgt een speciale band met de bejaarde Alma. Naast haar dagelijkse werk als verzorgster, wordt ze Alma’s secretaresse. De twee vrouwen krijgen grote waardering voor elkaar. Alma weet Seth haar lievelingskleinzoon, die al jaren van plan is een biografie over haar leven te schrijven, zover te krijgen om samen met Irina haar dagboeken, krantenknipsels, e.d. door te spitten, maar Alma houdt ook zaken verborgen. Seth valt voor Irina, maar zij staat er pas veel later voor open, nadat ze zich van een gebeurtenis uit haar verleden heeft bevrijd.

De joodse Alma wordt in 1939 wanneer ze nog maar tien jaar is naar de VS gestuurd, om aan de nazi’s te ontkomen Daar wordt ze door een rijke oom en tante als een dochter opgevoed in een groot gezin. Ze krijgt een hechte vriendschap met haar achterneef Nathaniel en met Ishimei, de zoon van een Amerikaans- Japans echtpaar. Het boek beschrijft ook de niet erg bekende episode uit de Amerikaanse geschiedenis, de behandeling van Japanse Amerikanen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

Ishimei wordt Alma’s grote liefde, maar zij trouwt met Nathaniel. Toch blijven hun levens met elkaar verbonden, want zij delen een afschuwelijk geheim.

De sfeer in haar boeken en de beschrijving van de personages maken haar tot mijn favoriete buitenlandse auteur. Haar debuutroman Het huis met de geesten was een openbaring voor mij. Het boek Paula was weer om een heel andere reden een prachtboek. Ik was dan ook heel nieuwsgierig naar deze nieuwe roman en ze heeft me niet teleurgesteld.

De roman De Japanse minnaar is een aanrader voor lezers die van een kleurrijk en humoristisch boek vol passie houden.

sietievoorstel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s