Een buitenechtelijke relatie

theaffairDe serie lijkt te beginnen met de perikelen van een doorsnee New Yorks gezin. Noah is een leraar met schrijversambitie. Zijn vrouw Helen runt een boetiek en heeft steenrijke ouders. Het echtpaar heeft, iets minder doorsnee, vier kinderen, die ze in de auto proberen te krijgen voor hun jaarlijkse vakantie op het schiereiland Montauk, waar de ouders van Helen wonen.

Eenmaal op Montauk lunchen ze in een diner, waar ze worden geholpen door Alison. Een worstelende aspirant-schrijver en een serveerster, daar heb je je affaire al denk je dan en lijkt het verhaal een groot cliché te worden. Totdat halverwege de eerste aflevering het perspectief verschuift naar Alison en je in haar verhaal terecht komt. Zij is getrouwd met Cole en beiden worstelen met het verdriet om hun vierjarig zoontje dat twee jaar eerder omgekomen is.

Beide vertellingen worden omlijst met scènes van een vrijwillig verhoor door een rechercheur die niet gelooft dat de dood van iemand op het schiereiland een ongeluk is. Wie dat is blijft lang onduidelijk.

Al snel ben je gevangen in het verhaal van een buitenechtelijke relatie, waarin je je afvraagt waar de waarheid ligt en hoe alles in elkaar steekt door het wisselend perspectief met telkens een andere beleving van dezelfde gebeurtenissen. Bovendien wordt er gespeeld met de chronologie van de gebeurtenissen. Alles bij elkaar een fascinerende serie.

Wat de serie helemaal een feest maakt zijn de voortreffelijke acteurs, Dominic West en Ruth Wilson, waarbij vooral die laatste indruk maakt. Haar spel van kinderlijke onschuld tot ondragelijk verlies laat een verpletterende indruk achter. Je sympathie schuift bijna ongemerkt naar Alison vooral door haar versie van dezelfde gebeurtenissen, maar tegelijk vraag je je af of zij wel waarachtig is.

Een enorme aanrader deze serie met slechts twee aanmerkingen. Het seizoen eindigt met een cliffhanger, dus moet je wachten op deel 2 voor het vervolg. En de billen van Dominic West, hoe welgevormd ook, krijg je als man wel heel vaak te zien.

Even wat trivia:
Ruth Wilson speelde in Luther de seriemoordenares die Idris Elba om haar vingers wond. Dezelfde Idris Elba die als Stringer Bell in The Wire het leven van Jimmy McNulty zuur maakte, een rol van Dominic West. Blijkt ook nog de schoonvader van Noah, een bestseller-auteur die weinig opheeft met zijn schoonzoon, dezelfde John Doman te zijn die als William Rawls weinig op had met McNulty. Maakt niks uit voor het kijken naar de serie, maar leuk is het wel voor de serievreter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s