Top 3 van 2015

top32015

We kunnen dit jaar niet afsluiten zonder een persoonlijke top 3. Wat vonden onze bloggers de mooiste, leukste en meest ontroerende boeken van 2015?

Top 3 van Anneliesannelies

 


1. Pogingen iets van het leven te maken – Hendrik Groen

Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83 1/4 jaar, is een hype geworden. En terecht. Wie een beetje bekend is met de gang van zaken in een verzorgingstehuis weet dat de observaties van Hendrik Groen heel treffend zijn.

2. De wonderbaarlijke reis van de fakir die vastzat in een IKEA-kast – Romain Puértolas
Een modern sprookje, met humor, een goede afloop én een moraal, geschikt voor liefhebbers van De honderdjarige man die uit het raam klom en verdween.

3. Turbulentie – Annette Herfkens
Nuchter en positief vertelt de schrijfster, die als enige een vliegtuigcrash overleefde, over haar ervaringen en hoe ze daarna het leven weer oppakte. Het boek leest als een trein.

top32015lang

Top 3 van Ireneirene
1. De Interessanten – Meg Wolitzer
Wolitzer heeft een heerlijk nuchtere en tegelijk ontzettend grappige manier van schrijven. Daarnaast is ze ontzettend gevoelvol, waardoor je regelmatig even een brok in je keel zult moeten wegslikken.
Het zou zonde zijn als ik iets over de inhoud zou verklappen, deze mensen wil je zelf leren kennen. En wanneer dat eenmaal gebeurd is, wordt het erg lastig afscheid nemen. Je bent gewaarschuwd. ;);)

2. Verhaal van een moeder – Amanda Prowse
Een hartverscheurend verhaal over postpartum depressie. Rauw en tegelijkertijd vol gevoel. Schitterend boek!

3. Trilogie Sofia Caspari
Met Sofia Caspari hebben de liefhebbers van de historische roman er weer een juweeltje bij. Wie zich niet laat afschrikken door de omvang van de boeken (alle drie rond de 500 pagina’s) en een flinke portie drama kan zich de komende tijd heerlijk lang laten betoveren door deze prachtige trilogie.

top32015lang

Top 3 van Pietekepieteke
1. Kom hier dat ik u kus – Griet Op de Beeck
Ik lees nooit een boek twee keer maar deze roman zou ik nog wel eens willen lezen. Zo mooi brengt schrijfster Griet Op de Beeck de dingen onder woorden in het boek ‘Kom hier dat ik u kus’.
Het is een boek dat je aan het denken zet over jezelf, je rol in het gezin, relaties. Misschien krijg je hier en daar begrip voor jezelf of andere familieleden. Een boek waarvan ik denk dat je het gelezen moet hebben. Ook en vooral om het prachtige taalgebruik.

2. Als je het licht niet kunt zien – Anthony Doerr
Je wordt meegetrokken in het leven van twee jongeren tijdens WOII en je wilt steeds weer een hoofdstuk verder, juist omdat ze maar zo kort zijn. Ik moest een keer bijna huilen en ook wilde ik een keer niet verder lezen omdat ik kwaad was op de schrijver. Ik heb het wel gedaan en daarom nu dit blog want als er één boek is dat je gelezen moet hebben dan is het dit wel. Anthony Doerr, winnaar van de Pulitzer Price 2015 heeft mij met zijn tweede roman in ieder geval enorm geraakt.

3. De ongelooflijke zoektocht van Milly Bird – Brooke Davis
Een prachtig verhaal over drie mensen die verloren zijn en gevonden willen worden. Over de dood en hoe het leven te leven. Ik geef je een voorbeeld van een tekst uit het boek dat een prachtig beeld oproept.
“Ze doet haar rugzak af en kruipt onder het kledingrek met Reuzen Dames Ondergoed. Haar moeder zei dat er vrouwen zijn die zichzelf van onderen niet kunnen zien omdat ze hele emmers met kip eten. Misschien zijn deze onderbroeken voor hen.”

top32015lang

Top 3 van Reinrein

 


1. Verlovingstijd – Maarten ’t Hart

De schrijver heeft weinig nodig om te komen tot een goede roman. Zichzelf en de wereld om hem heen is al voldoende om de lezer onder te dompelen in heerlijke lichtvoetige melancholie.

2. Up – Myrthe van der Meer
De schrijfster geeft op indringende wijze een inkijkje in de vaak verborgen wereld van de psychiatrie. Met vaart, humor en relativeringsvermogen geschreven. En dat is knap voor zo’n zwaar onderwerp, waarop maatschappelijk gezien nog steeds een taboe rust.

3. Mr. Hiddema – Stan de Jong
In de door Stan de Jong geschreven biografie Mr. Hiddema neemt de advocaat geen blad voor de mond. Open en duidelijk geeft hij zijn menig over allerhande kwesties in en buiten de rechtbank.

top32015lang

robertTop 3 van Robert

 


1. Alleen met de goden – Alex Boogers

Intense leeservaring over een jongen uit Vlaardingen die opgroeit in een liefdeloos gezin. Ik hield het niet droog bij dit verhaal. Rauw, eerlijk en onstuitbaar deelt Boogers links en rechts klappen uit.

2. Ik geef je de zon – Jandy Nelson
Fantastisch coming-of-age verhaal over een tweeling. Broer en zus groeien door een dramatische gebeurtenis uit elkaar en Ik geef je de zon vertelt het verhaal van beiden. Bij dit boek hield ik het ook niet droog.

3. Het boek van wonderlijke nieuwe dingen – Michel Faber
Een betoverend boek over de liefde, over een wereld die vergaat en pogingen elders in dit heelal een nieuw bestaan op te bouwen. Een onvoorstelbaar rijk boek in een prachtige stijl.

En nog even stiekem een kijktip: The Knick – Hallucinerende tv-serie van Soderbergh over een ziekenhuis in het begin van de 20e eeuw.

Advertenties

Boekentips, films, tv-series