Top 3 van 2016

Kun je na drie keer al van een traditie spreken? Dit jaar hebben onze bloggers opnieuw hun favoriete boeken van het jaar op een rijtje gezet. Niet te missen titels volgens ons.

anneliestop3

De keuze van Annelies:

1. Ontworteld – Naomi Novik
Een prachtig verhaal voor Young Adults, met een sympathieke heldin en Oost-Europese sprookjeselementen. Voor liefhebbers van Harry Potter.

2. How to Find Love in a Book Shop – Veronica Henry
Een feelgoodverhaal met typisch Engelse sfeer en happy endings bij de vleet. Heerlijk leesvoer voor degenen die niet bang zijn voor – niet al te moeilijk – Engels.

3. De verwarde cavia – Paulien Cornelisse
Zoek je een lekker tussendoortje dat een glimlach op je gezicht tovert, dan is De verwarde cavia een aanrader. Vooral als taal ook een beetje jouw ding is.

pieteketop3

De keuze van Pieteke:

1 De laatste dans – Sarra Manning
Prachtige roman over de Rainbow Corner. DE uitgaansgelegenheid voor Amerikaanse militairen in Londen, een soort Klein Amerika voor al die militairen die duizenden kilometers van huis waren. En waarvan het grootste deel nooit weer thuis kwam.

2 De luchtvegers – Coco Schrijber
Adriaan van Dis zegt dat deze roman geschreven is met een toverstaf en barst van de energie. Beter kan ik het niet beschrijven. Nou vooruit dan, een tipje van de sluier: over een dochter, een moeder, een oorlog, het klooster, Amsterdam en waarom we niet altijd worden wie we hadden willen zijn.

3 Het boek van de Baltimores – Joël Dicker
Het boek is beschreven vanuit het perspectief van de schrijver Marcus Goldman. Twee takken van zijn familie, de spanningen tussen beide families en zijn eigen rol daarin leveren 446 prettig leesbare pagina’s op.

irenetop3

De keuze van Irene:

1 Een buitengewoon gewoon leven – Monica Wood
Schitterend boek over twee bijzondere en bepaald niet doorsnee hoofdpersonen. Een lach, een traan, origineel en onverwacht; dit boek heeft alle ingrediënten voor een bestseller.

2 Hildegard – Irma Joubert
Het bijzonder bewogen verhaal van Hildegard, een vrouw wiens leven zich vooral in oorlogstijd afspeelt. Zoals we gewend zijn van Joubert weer een meeslepend boek dat razendsnel leest en waar je geen afscheid wilt nemen.

3 Weesmeisje nr. 8 – Kim van Alkemade
Onvoorstelbaar verhaal, grotendeels waargebeurd, over de kleine Rachel die als vierjarig meisje haar ouders verliest en in het Joodse weeshuis terecht komt. Hier wordt ze blootgesteld aan medische experimenten waar ze de rest van haar leven de gevolgen van draagt. Ondanks het onderwerp een prachtig boek.

reintop3

De keuze van Rein:

1. Jean – Bart Jungmann
Prachtig portret van een veelbewogen leven. De lezer veert voortdurend mee met de hoofdpersoon en voelt zowel bewondering als medelijden.

2. Terug naar Hilversum – Kees Jansma
Kees Jansma sleurt de lezer mee door 50 jaar sportgeschiedenis, in puntige hoofdstukjes met een kwinkslag en een knipoog.

3. Turis – Özcan Akyol
Met vaart geschreven autobiografisch verhaal over het opgroeien van de schrijver in een Turks  probleemgezin in Deventer en de definitieve breuk met zijn vader.

roberttop3

De keuze van Robert:

1. Het smelt – Lize Spit
Het is door de NRC uitgeroepen tot boek van het jaar, dit schrijnende portret van een jeugd in Vlaanderen.

2. Vergelding – Steffen Jacobson
Vanaf het ijzingwekkende begin sleurt deze thriller over terrorisme je mee tot het spetterende einde. En laat het maar aan de Denen over om ook nog de personages levensecht te maken.

3. De psychopatentest – Jon Ronson
Hét antwoord uit Wales op Louis Theroux. Ronson is op zoek naar psychopaten om het verhaal te staven dat er in het bedrijfsleven meer psychopaten rondlopen dan op een zaterdag op de Coolsingel. Amusant en informerend.

 

 

Advertenties

Boekentips, films, tv-series