Top 5 Robert

Cijfers liegen niet, maar kunnen je wel verbazen. In tien jaar heb ik meer dan 400 boekenblogs geschreven en dan zijn er nog genoeg gelezen boeken waar ik niet over blog. Mooi dat ik in de bibliotheek werk, denk ik dan, lekker dicht bij het vuur. Maar hoe maak je in vredesnaam een keus voor een top 5? Met pijn in het hart en een beetje smokkelen. Mijn top 5 zijn er zes.

Alex Boogers, de beste schrijver van Nederland, is de ronkende titel van het blog over de jeugd van een jongen in een stad onder de rook van Rotterdam. “Ik kon het boek niet wegleggen, ik heb gehuild, gelachen, moest door de kamer ijsberen”, schreef ik. Geen woord aan gelogen.

De concurrentie is groot, er verschijnt zoveel prachtige Young Adult. Ik geef je de zon is een boek dat je had willen lezen toen jezelf een young adult was. Bloedmooi en prachtig.

Voordat je denkt dat Faber een Science Fiction boek heeft geschreven en dat genre trekt mij niet, dit vuistdikke boek is meer dan dat. Liefdesroman, psychologische roman en ideeënroman in een prachtige, betoverende stijl.

  • Nino Haratischwili – Het achtste leven

Voor Het achtste leven schreef ik een pleidooi. Om je niet te laten afschrikken door de 1200 bladzijden van dit familie-epos c.q. historische roman. Een monumentaal werk dat je meesleept naar Georgië en de oude Sovjet Unie.

  • Fred Vargas – De verdwijningen

Over Fred Vargas heb ik het vaakst geblogd.  Omdat het elke keer een feest is als er een boek uitkomt van haar. Haar commissaris Adamsberg is een unieke speurder. Vargas is een unieke schrijfster. Het duurt alleen elke keer zo verrekte lang voordat er een nieuw boek is.

Een debutant mocht niet ontbreken in dit lijstje. Lize Spit heeft met Het smelt een boek geschreven dat onder je huid kruipt over een eenzaam leven dat al vroeg verwoest is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s