Boekenwurm-boekenlegger

Een Google-zoektocht naar plaatjes van boekenwurmen kan onverwachte resultaten opleveren, zoals grappige gehaakte exemplaren (deze en deze) die dienst kunnen doen als boekenlegger.
Een combinatie van de bijbehorende beschrijvingen en wat improvisatie leverde dit resultaat op: 

Boekenwurm

Voor wie ook een of meer boekenwurmen wil maken staat hieronder de werkwijze.
Haken is simpel, maar wie de haaksteken niet (meer) goed kent kan hier nakijken hoe het  werkt.

Wat heb je nodig
Restje(s) wol, een haaknaald van bijpassend formaat, oogjes en iets voor de ‘staart’, bijvoorbeeld een of meer kralen of een al dan niet zelfgemaakte pompon. Tip: bij de Hema vind je pakketjes kant en klare pompons plus oogjes, dat scheelt gezoek en gepruts. De hobbyzaak heeft ze natuurlijk ook in huis.

Werkwijze
Maak een ketting van 70 lossen. Haak 3 stokjes in de derde losse vanaf de naald (dat wordt de kop). Dan in elke volgende vaste 6 stokjes, zo ontstaat het kronkelende lijf. Ga hiermee door tot je minimaal 3 kronkels hebt; dat is minstens 6x een groepje van 6. Haak dan 1 vaste in de volgende losse en tot slot een halve vaste in de volgende losse. Knip de draad door, trek hem door de lus en hecht hem af.
Maak een pompon of een of meer kralen aan de ‘staart’ vast.
Plak de oogjes op de kop en laat de lijm een tijdje drogen.
Dat is alles!

boekenwurmen-bladwijzers

Voor wie de smaak van het haken te pakken heeft loont het de moeite eens te kijken in de afdeling hobbyboeken van de bibliotheek. Dankzij de brei- en haakhype van de afgelopen jaren zijn er heel wat nieuwe boeken op de markt gekomen.

3 gedachten over “Boekenwurm-boekenlegger

 1. Annelies, wat een leuke wurm! Ik ben op dit moment met het laatste deel van een 2e sok voor dochter Irene bezig. Ik denk dat dit wel mijn 16e paar sokken in 9 maand is: verslavend dus.
  Vanavond ook nog begonnen met een sjaal voor mezelf. maar ik ga ook zeker eens een wurm maken van een restje wol.

 2. Dat ziet er geinig uit! Ik ben een fervent haakster en heb twee weken geleden mijn nichtje van 7 met het haakvirus besmet, dus dit nieuwe idee komt erg gelegen!

  Groetjes,
  Elisabeth

 3. Annelies, het is werkelijk enig. Ik heb ooit heel veel gehaakt, wel 25 jaar geleden, het komt meteen weer allemaal terug met de lossen, vasten, halve en hele stokjes. Iemand die nooit gehaakt heeft, heeft geen idee waar dit nu over gaat. Een errug leuke blogbijdrage!

  groetnis
  Nynke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s