Pride, prejudice en moord

Pemberley“Agatha Christie meets Jane Austen” – met zo’n aanbeveling moét ik het boek ‘Pemberley’ van barones P.D. James wel lezen. Omdat de Nederlandse editie op dat moment nog niet beschikbaar was in de bibliotheek heb ik de Engelse versie ‘Death comes tot Pemberley’ geleend van onze collega-bibliotheek in Drachten.

Elizabeth en Darcy zijn inmiddels enkele jaren getrouwd en hebben twee zonen. Elizabeth heeft het druk met de voorbereidingen voor het jaarlijkse bal ter ere van de overleden moeder van Darcy. De idylle wordt wreed verstoord als Elizabeths zus Lydia in paniek arriveert. Er is een moord gepleegd in het bos. Het blijkt te gaan om Wickhams vriend kapitein Denny, en Wickham is de logische verdachte…

Er zijn inmiddels heel wat boeken verschenen die voortborduren op het succes van het boek en de film Pride and Prejudice, met wisselend succes. Dit is een van de beter geslaagde versies.
Een aantal bekenden uit Pride and Prejudice komt langs en voor wie het boek en/of de film kennen spreken en handelen deze heel herkenbaar. Stijl en sfeer komen prima overeen met het  origineel. Wat me minder aanspreekt is het speurdersverhaal. Rechtzaalscenes maken me vaak nogal ongeduldig en het plot brengt niet veel verrassingen.

Barones P.D. James heeft al heel wat succesvolle thrillers op haar naam staan. Verschillende van haar boeken zijn verfilmd. Eén van haar veelvoorkomende hoofdpersonages is politie-inspecteur Dalgliesh. De BBC maakte van Death Comes to Pemberley een driedelige miniserie die komende kerst wordt uitgezonden op BBC1. Op de cover van de Nederlandse vertaling staan acteurs Matthew Rhys en Anna Maxwell Martin, die in de BBC-serie Mr. Darcy en Elizabeth Darcy vertolken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s