Sterke tweede Lars Kepler *****

Naar recensie
Naar recensie

In 2010 verraste Lars Kepler met de originele thriller Hypnose. Je moet dan altijd maar afwachten of de verwachtingen ingelost worden. Contract , het tweede boek van Kepler, is een thriller die je je nachtrust kost en overtreft het debuut.

Inspecteur Joona Linna kennen we uit Hypnose, een Fin in Zweden met een grote intuïtie waarvoor hij een prijs betaalt. Om helder te blijven slikt hij zijn medicijnen tegen acute migraine niet. Die aanvallen brengen hem regelmatig in problemen, want ze komen in stress-situaties en dus ongelegen.

Aan boord van een ronddobberende boot wordt het lijk van een jonge vrouw gevonden. Ze is verdronken maar waarom zit ze dan rechtop in bed?
Dit is de start van een wervelende thriller met verschillende verhaallijnen. Een bloedstollende achtervolging van een jong stel door een nimmer aflatende huurmoordenaar. Een zelfmoord waar meer achter zit. Een op het oog legale wapenhandel die anders in elkaar blijkt te steken. Kepler weeft deze elementen in elkaar in een fantastisch plot met geweldige personages. Bovendien fileert de schrijver de mores van de internationale wapenhandel tot op het bot. Eerst lever je aan de ene partij, als de andere partij bijna ten onder gaat lever je betere waar aan die partij. Achterin wordt Nederland genoemd als één van de negen grootste wapenexporteurs. Dan mag je cynisch vaststellen dat we met onze handelsgeest leuk meedoen.

De kwade genius achter alles, laat andere slechterikken uit thrillers verbleken. Om mensen aan zich te binden biedt hij ze een contract aan. Sommige beloften kunnen niet worden verbroken, zelfs niet door de dood is het citaat van de achterflap. Op het moment dat je duidelijk wordt wat achter deze woorden steekt, staan de nekharen je rechtovereind.
Kortom 5 sterren en misschien wat vroeg in het jaar om dit al te roepen maar wat  mij betreft de thriller van het jaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s