Een workaholic in het kwadraat

Het scheelde niet veel of de carrière van Mart Smeets bij de NOS was voortijdig afgelopen. Hij zou de anchorman worden bij de Olympische Spelen in Los Angeles in 1984. Vlak voor de Spelen werd hij door Ischa Meijer van Vrij Nederland geinterviewd. Smeets nam geen blad voor de mond, haalde de bezem door de leiding van de NOS en werd op non-actief gesteld.

In de biografie ‘Mart Smeets’ krijgen we een goed beeld van het werkzame leven van de gevierde sportjournalist. Van jongs af aan is sport de grote passie van Smeets en hij onthoudt vrijwel alles wat hij erover leest. De interesse voor de lesstof op de middelbare school is een stuk minder en hij doet negen jaar over de HBS. Als verzachtende omstandigheid voert de jonge Smeets aan dat hij wel met de lerares Engels naar bed is geweest, wat op geen enkel rapport terug te vinden is. Als 15-jarige behoort hij al tot de nationale basketbaltop, maar wegens een slopende achillespeesblessure moet hij zijn interlandcarrière al op zijn 25 ste jaar stop zetten.

Het presenteren zit Smeets in het bloed en voor de camera voelt hij zich op zijn gemak. Hij groeit uit tot het boegbeeld van Studio Sport en wordt ook door zijn collega’s beschouwd als de beste in zijn vak. Daarnaast verschijnen er elk jaar twee boekjes van zijn hand en maakt hij mooie documentaires. Zijn werk is zijn leven en hij ontwikkeld zich tot een workaholic in het kwadraat. Door vriend en vijand wordt hij geroemd om zijn professionaliteit en ook zijn kwaliteiten als charmante en vrijgevige gastheer blijven niet onopgemerkt.
De scheiding van zij vrouw Willemien, waarbij levensgenieter Smeets ook twee jonge kinderen achterlaat, beschouwt hij als de grootste nederlaag uit zijn leven. Dit is geen plichtmatig praatje, want blijkens een interview dertig jaar na dato blijkt dat het nog steeds diep zit. Hier maken we kennis met de gevoelige kant van de hoofdpersoon.

In het boek komt ook een andere kant van Mart Smeets naar boven. Mart kan onaangenaam uit de hoek komen, is soms narrig en kortaf. Tot vlak voor de uitzending iedereen afbekken en vervolgens volkomen relaxed de beeldbuis in de huiskamer vullen is daar een voorbeeld van.

Kees Suys heeft het allemaal op een vlotte en warme manier opgeschreven. Mart Smeets is de beste en blijft in dit boek ondanks z’n grilligheid en aandachtrekkerij, fier overeind. Een aanrader.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s