IJzige Val

Isak heeft in zijn jeugd zijn moeder en jongere zusje Klara verloren bij een brand. Sindsdien heeft hij geen contact meer met zijn vader Fredrik, een bekende kunstenaar. Vlak voordat zijn vader hem belt, droomt Isak onrustig over zijn jeugd. Zijn zusje waarschuwt hem in zijn droom om niet te gaan. Zijn vader is stervende en vraagt of Isak langs wil komen. Eenmaal aangekomen op Gotland vertoont Fredrik vreemd gedrag. Wat is zijn obsessie met houten sculpturen van oude goden? 

Vorig jaar schreef ik een recensie over Ulf Kvensler zijn eerste boek Het Hoge Noorden. Ik vond het een fantastische thriller en keek uit naar meer boeken van deze auteur. Inmiddels is zijn tweede boek verschenen, zou ik deze net zo goed vinden als Het Hoge Noorden?  

IJzige Val wordt verteld vanuit het perspectief van Isak. Doordat zijn moeder en zusje zijn omgekomen, heeft zijn opa de zorg voor hem op zich genomen. Zijn vader kon niet voor hem zorgen, en daardoor hebben ze ook geen contact meer. Maar dan, na al die jaren, belt zijn vader hem op met de mededeling dat hij stervende is. Of Isak samen met zijn vriendin naar Gotland wil komen. Zit er misschien meer achter dan Isak op het eerste gezicht dacht? 

Het is interessant om te lezen over de relatie tussen Isak en zijn vader. Bedoelt zijn vader het allemaal goed, of zit er toch meer achter? De stukken over de houten sculpturen van de goden in het boek kunnen worden omschreven als een beetje spooky of paranormaal. Dat geeft een interessante draai aan het verhaal en laat je afvragen welke richting het boek eigenlijk op zal gaan. Het plot is uitstekend uitgewerkt en er zit een interessante wending aan het verhaal. Spannend wordt IJzige Val niet echt; ik zou het boek eerder omschrijven als een psychologische thriller. Maar vind ik dit boek net zo goed als Het Hoge Noorden? Ja! IJzige Val is zeker de moeite waard om te lezen, en ik kijk uit naar een nieuw boek van Ulf Kvensler.

Plaats een reactie