Zomeravondfilm I

Zomeravondfilms
Zomeravondfilms

Aan lezen kom ik niet toe, ben namelijk een huis aan het verven. Dan is het wel prettig om ’s avonds met de voeten op tafel een dvd’tje te kijken. Of het komt door de terpentinedampen weet ik niet maar heel erg blij werd ik niet van The Preacher en Rebus. Snabba Cash maakte weer een boel goed.

The Preacher is de verfilming van het tweede boek van Camilla Läckberg, de populaire thrillerschijfster uit Zweden. De boeken van Läckberg zijn niet echt aan mij besteed. Zonder ze te willen diskwalificeren, zijn het toch vrouwenthrillers en ik ben meer van de mannenthrillers. De verfilming was nog minder aan mij besteed. Het leek wel of ik zat te kijken naar een hele slechte aflevering van Baantjer, maar daar denkt deze recensent anders over, dus overtuig jezelf.

Dan maar Rebus, de anti-held uit de boeken van Ian Rankin die Edinburgh op de misdaadkaart heeft gezet. John Hannah als Rebus is een miskleun van jewelste. Bij Rebus past een ietwat gezette, getergde en getekende kroegtijger. John Hannah mist deze essentiële Rebus-kwaliteiten maar probeert dit te compenseren door de hele serie een colbertje te dragen met een formaat schoudervulling die we niet meer hebben gezien sinds Duran Duran. Edinburgh ziet er gelukkig wel nat, dreigend, verlopen en crimineel uit. In seizoen 2 is Hannah vervangen door Ken Stott, die een betere keus lijkt.
Jens Lapidus verraste in 2009 met Snel geld, een grotestadsthriller waarin de hebzucht van de hoofrolspelers uitmondt in een geweldadige climax. Snabba Cash is een sterke verfilming. De regisseur heeft de stijl van het boek goed vertaald naar het scherm. De vele close-ups doen even realistisch aan als de korte zinnen en straattaal in het boek die je voortdurend een opgejaagd gevoel geven. Een aanrader om met je voeten op tafel te bekijken op een warme zomeravond met een biertje of een glaasje fris.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s